Castellfollit del Boix

Castellfollit del Boix, Maians i Grevalosa

Castellfollit del Boix és un municipi de la comarca del Bages situat en el conjunt de relleus que formen la divisòria entre les conques del Llobregat i l’Anoia, entre Igualada i Manresa.

Limita al nord amb els municipis del Raval de Aguilar de Segarra i Rajadell, a l’est amb Sant Salvador de Guardiola, al sud-est amb Bruc al sud amb Castellolí, al sud-oest amb Òdena i a l’oest amb Rubió.

El municipi ocupa una extensió de 59,42 Km2 i va estar construït l’any 1836, fonamentalment com a fusió dels dos principals nuclis de població, Castellfollit del Boix i Maians, ademés del poble disseminat de Grevalosa i un bon nombre de masies disperses.

El nucli de Castellfollit del Boix, està situat en un altiplà ( 702 m. ), entre els cims del Cogulló de Can Torre ( 877m.) al nord i el Coll de Gussem ( 799 m. ) al sud.

El nucli de Maians està situat al sud del terme, molt a prop de la carretera comarcal C-37.

Castellfollit del Boix té una població de 426 habitants (segons el padró de l’i de gener de 2009), però degut a l’existència d’un nombre considerable de segones residències, compta amb  una població estacional força important, que a l’estiu i durant els caps de setmana, pot arribar a ésser aproximadament el 50% de la població fixa.

Aquesta població es distribueix de forma bastant dispersa, ja que només el 30% aproximadament dels habitants, es concentra en els nuclis de Castellfollit del Boix i Maians, mentre que la resta hi viu a les diferents masies escampades per al municipi.

L’economia del terme està basada en l’agricultura i la ramaderia: l’activitat agrícola és fonamentalment de secà, hi predomina el blat, l’ordi, la vinya, les oliveres i l’ametller, per exemple hi tenen molta fama les mongetes de Castellfollit del Boix. En quan a la ramaderia és bastant diversa, boví, oví. Porcí.

També són importants les zones forestals, malgrat la gran quantitat d’hectàrees cremades en successius incendis.

En els boscos predomina el pí i també podem trobar bastants roures i alzines, així com a una gran varietat d’arbustos, que donen protecció a una fauna prou variada.

Castellfollit del Boix compta amb un interessant patrimoni històric – artístic. Per una part tot un recull d’ermites romàniques i edificis medievals i per l’altre una sèrie de jaciments arqueolòlics i paleontològics força notables.

Entre les edificacions cal esmentar l’església de Sant Pere, l’estil romànic, construïda inicialment a mitjans del segle XI, reformada successivament els segles XIII i XVI i restaurada l’any 1988.

Molt a prop seu, a dalt d’un turó, es troben les restes d’una torre, que dona nom precisament a Castellfollit del Boix i és base del dibuix que figura a l’escut municipal.

A Maians Vell existien les runes del “Castell” i d’una església romànica llombarda.

També hi trobem les capelles del mas Can Prat, de Sant Jaume del Clot del Grau, de Sant Miquel de Fontanelles, romànica molt ben conservada i les restes del que deuria ésser un antic molí anomenat “ La Torre del Moro”.

Entre els jaciments arqueològics, cal destacar els jaciments de “Vilaclara” i el de “Can Paleta”, amb importants vestigis ibèrics i romans, així com el dolmen de Can Marquet de Grevalosa, un dels millors exemplars megalítics de la comarca i que encara conserva la llosa de cobertura.

Darrera actualització: 12.06.2020 | 11:47
Darrera actualització: 12.06.2020 | 11:47